Pilates

Gewijzigd: inschrijven en aanmelden via de Just4joy-app

Pilates

Pilates is dé trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve work-out die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen.

Het hele lichaam is betrokken bij Pilates. Maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel core-stability. Met ‘core’ wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen.

Bij elke Pilatesoefening zorg je ervoor dat je rug, buik en bekkenbodem aangespannen zijn. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. De oefeningen beschermen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding. De oefeningen worden rustig, beheert en gecontroleerd uitgevoerd.

De trainingsprincipes van Pilates kun je in alle andere trainingen meenemen. Pilates is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

De training is vernoemd naar de ontwikkelaar Joseph Pilates. Hij noemde zijn methode ‘the art of contrology’. Hij geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Bij Pilates heb je dus concentratie nodig. Er wordt bij een training dan ook nauwelijks muziek gebruikt, hooguit een rustig achtergrondmuziekje.

Pilates:  versterkt en versoepelt het lichaam en geest.

Lesrooster